Банкеръ Weekly

Факти

Боговете мълчат

Дата на въвеждане: Паричният съвет (Валутният борд) в България е въведен на 1 юли 1997 година.

Причини: тежката икономическа криза през 1996-1997 година.

Ситуацията: Проблемите в управлението на страната, възникнали поради стремежа на правителството на БСП, оглавявано от Жан Виденов (1995-1997 г.), едновременно да запази работните места (като не закрива губещи предприятия), да изплаща външния дълг и да контролира валутния курс, се задълбочават до степен на икономическа криза. Правителството е изправено пред перспективата от повторно, след мораториума на кабинета на Андрей Луканов през 1990 г., прекратяване на плащанията по външния дълг. Това от своя страна предизвиква политическа криза, довела до масови протести в цялата страна и оставка на правителството през декември 1996 година.

Рекорд: На 13 февруари 1997 г. официалният курс на  щатския долар достига 3000 лв.‚ а месечната инфлация - 243 на сто.

Диктат: Поради системната неспособност на българските правителства да управляват ефективно публичните финанси Международният валутен фонд се съгласява да окаже помощ на правителството само при условие да се въведе валутен съвет.

Начало на преговорите: есента на 1996 година.

Способ на въвеждане: С нов Закон за Българската народна банка, приет на 5 юни 1997 година.

Премиер, подготвил борда: Стефан Софиянски, министър-председател на служебното правителство, назначено от президента Петър Стоянов.

Финансов министър: Светослав Гаврийски, днес главен изпълнителен директор на "Алианц Банк България".

Главен идеолог: Красимир Ангарски.

Премиер, въвел борда: Иван Костов, оглавявал правителство на Обединените демократични сили от 21 май 1997 до 24 юли 2001 година.

Финансов министър: Муравей Радев.

Заместник финансов министър: Димитър Радев, днес говерньор на Българска народна банка.

Функционалност: Функциите на институцията валутен съвет са поети от Управление „Емисионно“ на Българската народна банка.

Фиксиране: Законът фиксира обменния курс на българския лев на 1000 лв. за 1 германска марка.

Префиксиране: След въвеждането на еврото през 1999 г. курсът е 1955.83 лв. за 1 евро, което след деноминацията на лева на 5 юли същата година става 1.95583 лв. за 1 евро.

Последици: Сред резултатите от въвеждането на валутния съвет трябва да се открои намаляването на инфлацията до 13% към средата на 1998 и до 1% към края на същата година, а валутният резерв се увеличава от по-малко от 800 млн. долара на над 3 млрд. долара. Основният лихвен процент на БНБ от 200 в пиковите моменти на икономическата криза спада на 5.2% към края на 1998. Банковата система се стабилизира.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във