Банкеръ Daily

Илиян Зафиров:

БНБ умишлено остави КТБ да затвори

БНБ знаеше във всеки един момент какво е състоянието на КТБ и не предприеха абсолютно никакви мерки. Просто наблюдаваха как банката постепенно ще затвори. Това заяви единият от бившите изпълнителните директори на банката Илиян Зафиров пред bTV.

"В КТБ имаше висш служител на БНБ през цялото време, когато се развиваше това масирано теглене, тези всички масирани атаки, и той имаше пряк достъп до всички движения по сметките на банката, преводите, тоест изтичането на парите от банката пряко се следеше и се докладваше на УС на БНБ", разказа Зафиров.

 "Последната информация, която г-н Василев изнесе за някакви трансфери за африкански банки не срещна абсолютно никаква реакция, което мен ме навежда на мисълта, че там трябва да има нещо", коментира бившият изпълнителен директор на трезора на въпрос дали е зависим управителят на БНБ Иван Искров.

"Не знам за какво говори г-н Василев. Точно този тип информация не я обсъждам. Предпочитам тези неща да не ги знам, защото, първо, не мога да напусна територията на страната и ако знам това, което г-н Василев знае, може да ме намерят в някой храсталак или в някой язовир", допълни той.

Зафиров прогнозира и какво ще се случи оттук нататък с КТБ. "Банката ще бъде изкупена от държавната Българска банка за развитие и след това препродадена като предприятия на когото трябва и за колкото трябва. Най-големият кредитополучател на ББР знаете ли кой е? Фирми на Делян Пеевски. Оттам нататък министър Горанов също доста активно действа във взаимодействие с ДПС. За мен там се намират хората, които евентуално ще изкупят на безценица активите на банката, които, впрочем, не са оценявани.

Другият вариант - ако този не проработи - е синдиците на банката да продават активите "на парче" пак на когото трябва, както досега са продавани всички активи на предприятия в несъстоятелност. А активите са около 20 действащи предприятия с обща печалба 250 млн. евро, 10 хотела, 200 дка терени в София, "на много сериозни места", както и на морето - в Бургас, Варна, на първа линия, и още 7 сгради в София", обясни Зафиров.

Той каза още, че заедно с останалите бивши изпълнителни директори на КТБ действат „малко или много синхронизирано” с Цветан Василев, за да "минимизираме щетите, доколкото това е възможно".

Facebook logo
Бъдете с нас и във