Банкеръ Daily

Жан-Мари Деманж:

БНБ трябваше да подкрепи КТБ

Три проблема при кризата с Корпоративна търговска банка е открил ръководителят на регионалната икономическа служба на Франция в България Жан-Мари Деманж. Това призна той по време на годишната конференция на Кофас, посветена на финансовата стабилност, на която в. "БАНКЕРЪ" е медиен партньор. Проблемите са свързани с неефективен банков надзор, лошото управление на кризите в банковата система и контрола на управителите на БНБ.

"Отговорността за КТБ трябва да е колективна, а не да лежи на плещите на един човек, защото той се превръща с изкупителна жертва", подчерта Деманж и допълни, че в началото на банковата криза е имало два начина за действие. Първият е БНБ да окаже помощ на КТБ. 

Според ръководителя на регионална икономическа служба, правителството трябва да върне доверието на гражданите в банковия сектор. За тази цел Деманж препоръча да се направи реален преглед на качеството на активите на всички банки в България, като това трябва да се случи с помощта на Европейската централна банка, както и да се направи проверка на програмата за оценка на финансовата стабилност, която ще констатира колко добре функционира Централната банка.

Като добър пример за връщане на доверието в банките Деманж посочи Испания и Словакия.

Иначе той препоръча още страната ни да работи в тясно сътрудничество с ЕС по линия на единния надзорен механизъм. "Трябва да сложим и още един стълб в тази система, тя не може да стои на един крак. Той минава по линията на системата за гарантиране на депозитите", обясни той и допълни, че третият вариант е да се върви към присъединяване към Еврозоната.

"Банките не отчитат реално необслужваните кредити. Това, което правят е да отлагат или да удължават срока на кредитите, за да не преминат в графа "необслужвани". Така Мартин Раухелвалт от Oliver Wyman обясни високият процент на необслужвани кредити у нас. Раухелвалт не пропусна да отбележи, че това не е добра практика.

Той отправи и няколко препоръки към българските банки. По думите ако те "продадат" необслужваните кредити, те ще могат да се насочат към отпускането на нови кредити и ще намалят капиталовите си разходи.  

"Банките продължават да изпитват недостатъчна капитализация, което е един типичен и сложен проблем за държави като България, където по-голямата част от банките са собственост на чуждестранни банкови институции", отбеляза още Раухелвалт.

По този въпрос взе отношение и финансистът Бисер Манолов, който обясни настоящата ситуация със свръх регулация в сектора. "Ликвидността, която се излива не достига до корпоративния сектор. Банките в момента са в едно перфектно менгеме", коментира той. По думите му банките няма да започнат да отпускат кредити, за да се възстанови икономиката, а ще започнат да кредитират, когато този процес започне.

Facebook logo
Бъдете с нас и във