Банкеръ Daily

Финансов дневник

БНБ не е разрешавала на квесторите в КТБ да предоговарят влогове

Българска народна банка (БНБ) никога не е издавала на квесторите в КТБ предписания за предоговаряне под каквато и да било форма на влогове. Това съобщиха от пресцентъра на Централната банка, след като по-рано днес прокуратурата започна разследване на дейността на квесторите.

Досъдебното производство срещу Елена Костадинчева и Станислав Лютов е за умишлена безстопанственост. Прокуратурата подозира, че в периода ноември 2014 г. - 26 март 2015 г. те не са положили нужните грижи за запазване на имуществото на КТБ, от което са настъпили значителни щети за банката. Миналата седмица премиерът Бойко Борисов съобщи, че в последните си дни в обявената в несъстоятелност банка двамата квестори са преправяли договори с преференциални лихви на обикновени. Двамата квестори в КТБ обаче заявиха, че действали по указания на БНБ и Фонда за гарантиране на влоговете, които са спазвали точно.

"Квесторите на банка, поставена под специален надзор, упражняват самостоятелно своите правомощия в рамките на действащото законодателство, освен когато БНБ издава задължителни предписания към тях", уточняват от БНБ.

"При поставянето на банката под специален надзор на 20 юни 2014 г. на КТБ изрично беше забранено да извършва банкова дейност, включително каквито и да било платежни операции между сметки на клиенти, припомня БНБ. Единствените операции, които бяха разрешени на банката с решение на управителния съвет на БНБ от 15 август 2014 г., са платежни операции за целите на погасяване на кредити със средства на кредитополучателя, негови съдлъжници или поръчители", допълват още от Централната банка.

От там посочват още, че намаляването с административен акт на лихвите по депозити в банка, поставена под специален надзор, не касае договорния процес между страните, в който се предоставят взаимно договорени привилегировани лихвени условия и не прави влоговете с привилегировани лихвени условия гарантирани влогове. Посочената позиция е потвърдена с решение на УС на БНБ и УС на Фонда за гарантиране на влоговете от ноември 2014 г. и изпратена писмено на квесторите на КТБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във