Банкеръ Daily

Според доклада на временната парламентарна комисия:

БНБ и ДАНС са виновни за КТБ

В констатациите на временната парламентарна комисия, проучваща фактите около КТБ, за виновници за краха на банковата институция се посочват БНБ и ДАНС.

Вчера вечерта докладът, изготвен от комисията, бе внесен в парламента за обсъждане.

"Комисията свърши огромно по обем и доста качествена работа", отчете Снежана Дукова, член на временната комисия. Банката, по думите й, е създадена като финансова пирамида. "Всичко се е случвало пред погледа на надзора на БНБ и на ДАНС", категорична бе Дукова. Според депутатката виновни са и одиторите. "Индикации за фалита на КТБ е имало и ДАНС е могла да го види с просто око", подчерта тя. Отговорните институции са проспали според Дукова случващото се в КТБ.

"Най-вече отговорната институция е управление "Банков надзор" на Българската народна банка", заяви пред журналисти в парламента депутатът от ДПС Петър Чобанов, който беше министър на финансите в правителството на Пламен Орешарски.

По думите на Чобанов управление "Банков надзор" не си е свършило работата от гледна точка недопускане на функционирането на КТБ по модел на финансова пирамида и то за дълъг период. Той заяви, че в доклада на комисията са посочени компаниите, които са получавали необезпечени кредити, които са увредили състоянието на банката. По думите му в доклада е записано, че банката е била в несъстоятелност към 20 юни 2014 г. Петър Чобанов заяви, че като министър на финансите през 2014 г. не е бил информиран, че фалитът на банката е бил с тази дата.

"Докладът категорично опровергава тезите, че с ликвидна подкрепа може да се помогне на тази банка, напротив - не може, с ликвидна подкрепа не се помага на фалирала банка", заяви Чобанов. По думите му необезпечените кредити са били за над 4 млрд. лв.

В доклада са предложени и законодателни промени, свързани с работата на ДАНС за повече правомощия при боравенето с първична информация и възможностите за предотвратяване на случаи като този с КТБ.

 

Целият доклад може да намерите тук:

Доклад временна анкетна комисия за КТБ-1

Доклад временна анкетна комисия за КТБ-2

Доклад временна анкетна комисия за КТБ-3

Доклад временна анкетна комисия за КТБ-4

Facebook logo
Бъдете с нас и във