Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бизнесът е против увеличаването на МОД

Работодателските организации са против повишаването на максималния осигурителен доход и отказа от отпадане на тавана за новите пенсии догодина. Това се посочва в позиция на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), изпратена в понеделник (8 октомври) до премиера, министъра на финансите и социалния министър.

Припомняме, че отказът от отпадане на тавана за новите пенсии от началото на 2019 г. и повишаването на максималния осигурителен доход от 2600 на 3000 лв. се очаква да бъдат заложени в държавния бюджет и бюджета на ДОО за догодина. 

Оповестените намерения влизат в драстично противоречие с огласените предизборни обещания и управленската програма на управляващата коалиция за отказ от увеличаване на данъчните и осигурителни задължения, съхраняване на условията за инвестиции и бизнес, както и със средносрочната бюджетна прогноза за 2019-2021, смятат работодателите. Според бизнеса в заявените намерения за промени преобладаващи популистки нагласи преди провеждането на изборите за ЕП и за органи за местно управление под синдикален натиск.

От Асоциацията смятат, че не са отчетени основни принципи на разходопокривната система на пенсионна осигуряване, включително различията в практиката на държавите членки на ЕС и водещите пазарни икономики.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във