Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бивши директори в КТБ искат помощ от Мая Манолова

Трима от бившите шефове на Корпоративна търговска банка (КТБ), както и бившият директор на управление "Кредитиране" в нея, се оплакаха от съдебен произвол срещу тях. Илиан Зафиров, Георги Христов, Александър Панталеев и Георги Зяпков сезираха омбудсмана Мая Манолова и председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, че срещу тях се водят 12 дела за над 100 млн. лв., и поискаха правна помощ.

В отворено писмо те изразиха притеснение, че са научили от медиите, че КТБ е завела още 162 иска срещу бивши администратори на банката, като те са за сумата 2.6 млрд. лв.

"БАНКЕРЪ" писа по темата в броя си от 29 септември http://www.paragraph22.bg/22-sedmichnik/read/zaradi-12-miliona-riskuvat-23-mlrd-ot-ktb

Четиримата припомнят в писмото си, че в края на миналия месец членове на Фонда за гарантиране на влоговете в банките са поискали от парламента да се приемат промени в Гражданския процесуален кодекс, както и в други закони, с които КТБ да бъде освободена от заплащане на предвидените по закон минимални размери на адвокатски възнаграждения на особените процесуални представители на ответниците по тези дела.

"В случай че Народното събрание приеме това предложение, ние ще бъдем лишени от ефективна правна защита по тези искове, тъй като сами нито можем да организираме защитата си по общо 174 иска, нито можем да ангажираме адвокати, които да ни защитават по тези дела, поради големите материални интереси по исковете", се казва в позицията им.

Според тях няма как да "намерят нормален адвокат", който да се ангажира с толкова много дела за такава голяма сума срещу хонорар от 300 лв. на съдебна инстанция на всяко от тези дела.

"Смятаме, че синдиците на КТБ с одобрението на Фонда за гарантиране на влоговете в банките целенасочено и дискриминационно са завели против нас общо 174 иска, за да не можем въобще да се защитим по тях поради кратките процесуални срокове, които са 14-дневни", допълват бившите директори в КТБ, като подчертават, че не разбират защо не са заведени по-малък брой дела, при положение че ответниците по тези дела вероятно са едни и същи лица.

Четиримата уточняват, че личното им имущество по никакъв начин не може да се сравнява със заведените срещу тях искове, като това ги правело безпредметни.

Бившите администратори на КТБ поискаха от Мая Манолова и Ралица Негенцова правна помощ, за да има справедлив процес срещу тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във