Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бюджетът на София за 2019 г. ще надхвърли 1,5 млрд. лева

Стартират процедурите по обсъждане на Бюджет '2019 на Столична община. Проектът за бюджет е в размер 1,587 млрд. лева Това каза при представяне на проекта за бюджет днес кметът на София Йорданка Фандъкова заедно със заместник-кмета на Столична община Дончо Барбалов.

"От 2012 до 2017 г. увеличихме собствените приходи на София със 184 млн. лв. без вдигане на данъците с мерки за по-добра събираемост и развитие на икономиката на града. За тази година не залагаме увеличение на данъците извън променените от Народното събрание като ще предложим на общинския съвет да приеме минималните прагове и за автомобилите, и за имоти в курортни селища, които не са основно жилище. Капиталовата програма е 1/3 от бюджета – над 551 млн. лв. От тях 58% са средства, които сме защитили и осигурили от европейските програми (324 млн. лв.)", обясни Фандъкова.

Тя подчерта, че приоритетите са последователни в последните години. На първо място е екологията – подобряване на качеството на въздуха и чистота в града.Догодина ще е готов първият участък от третата линия на метрото, което е най-големият транспортен и екологичен проект. До края на 2019 г. метрото ще се движи от бул. „Вл. Вазов“ през "Орлов мост", центъра до „Красно село“. Осигурените средства за метрото са 306 млн. лв.

"Почти 133 млн. лв. са инвестициите в 172 нови автобуса и 13 нови трамвая, които пускаме до края на тази и през следващата година. 51,3 млн. лв. са за изграждане и ремонт на основни улици и булеварди, а 38 млн. лв. сме осигурили за ремонт и поддръжка на улици на територията на цялата община. Осигурили сме 17,6 млн. лв. за основния ремонт на трамвайните трасета по ул. „Каменоделска“ и бул. „Цар Борис III“ и 206 млн. лв. е бюджетът за чистота, като в него сме заложили средства за увеличаване на миенето и машинното метене на улици, както и по-честото събиране на едрогабаритни отпадъци. Почти 18 млн. лв. инвестираме във възстановяване на паркове – продължаваме ремонта на Западен парк, както и нови алеи и облагородяване на Южен парк, Северен парк, "Борисова градина" и парк „Дружба“. От тях 4,5 млн. лв. ще инвестираме във възстановяване на детски площадки. Отделно 10 млн. лв. ще инвестира общинското дружество „Софийски имоти“ в разширението на парк „Възраждане“ и изграждане на първия аквапарк", уточни кметът.

Другите проекти са: 

693 хил. лв. инвестираме в продължаващата реконструкция на Зоологическата градина.

17,7 млн. лв. отделяме за рекултивиране на старите сметища в кв. „Суходол“, в с. Долни Богров и за депо „Садината“.

Предвидили сме 400 хил. лв. за закупуване на мобилна автоматична станция за измерване на качеството на атмосферния въздух.

Постоянен приоритет в последните години е образованието с изграждане и модернизация на детски градини и училища. Общо предвидените средства за инвестиции са 67,7 млн. лв.

18,7 млн. лв. сме отделили за изграждане на 15 нови детски градини и цялостни реконструкции с разширения на стари.

9,3 млн. лв. инвестираме в изграждане на нови пристройки и физкултурни салони на 12 училища.

39,7 млн. лв. инвестираме в основен ремонт и енергийна ефективност на 26 училища и детски градини в районите „Красна поляна“, „Надежда“, „Връбница“, „Илинден“ и Френската гимназия.

5,6 млн. лв. ще инвестираме в консервация и реставрация на Централната минерална баня в Банкя и банята в „Овча купел“.

550 хил. лв. – в основен ремонт на Столичния куклен театър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във