Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Bitcoin манията": Какво казаха големите?

Невижданият ръст на водещата криптовалута - биткойн, бе една от големите сензации на 2017 година. По всичко изглежда, че темата ще предизвиква разрив в мненията и през новата година.

Цената на биткойна скочи с 1300% през 2017-а. И въпреки че през последните месеци криптовалутата получи похвали, тя продължава да е обект на критики от много от водещите финансисти в света.

Те предупреждават най-вече за нестабилната цена и липсата на регулация, посочва CNN, която събра най-впечатляващите мнения за биткойна от изминалата година.

Почитателите

"Ако биткойнът стане дигиталния еквивалент на златото, валутата ще има и още страхотен потенциал", каза милиардерът и инвеститор Питър Тийл, който е един от първите, дръзнали да инвестират във Facebook. Според него много хора подценяват водещата криптовалута.

"Това е най-голямата технология, създадена след интернета. Това е социологическа трансформация, това е движение", заяви венчър капиталистът от Силициевата долина - Тим Дрейпър. Дрейпър, който през годините е подкрепял Tesla и Skype, инвестира биткойн преди три години, купувайки хиляди виртуални монети, всяка от които сега струва над 13 000 долара.

"Дългосрочно, това е актив за трилион долара", смята Камерън Уинкълвос, съосновател на борсата "Джемини" и първият биткойн милиардер. Той и неговият брат близнак - Тейлър, купуват криптовалута на стойност 1 млн. долара през 2013 година. Пет години по-късно състоянието им възлиза на над 1 млрд. долара.

Скептиците

"Ако сте достатъчно глупави, за да ги купите, ще платите цената един ден", твърди Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase (JPM), през октомври, предвиждайки, че правителствата в крайна сметка ще "смажат" пазарите на биткойн. Даймън често критикува валутата, наричайки я "измама". Банкерът дори заплаши, че ще уволни служители си, които го търгуват с биткойн.

"Това не е стабилен източник и не представлява законно платежно средство. Това е изключително спекулативен актив", каза миналия месец Джанет Йелън, председател на Федералния резерв. Все пак тя отхвърли притесненията, че балон на пазара на криптовалутата ще доведе пълна финансова криза. Йелън смята, че биткойнът представлява "лимитиран" риск.

"Нещо, което се променя с 20% за една нощ, не се усеща като валута. Това е средство за извършване на измами", на мнение е изпълнителният директор на Goldman Sachs Лойд Бланкфейн през ноември. Неговата банка към момента не желае да влиза в играта с криптовалути, но той си остави вратата отворена за в бъдеще, ако биткойнът стане по-стабилен.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във