Банкеръ Daily

Финансов дневник

Банковият пасианс се пренарежда

 Поредната мегасделка на банковия пазар у нас вече е факт. На 2 август сутринта френската  Societe Generale и унгарската OTP Bank Plc. (Банка ОТП) обявиха, че французите продават своя финансов бизнес у нас на унгарската група. В съобщението на “Банка ОТП” по повод на сделката се казва :”Банка ДСК"  ЕАД, българското дъщерно дружество на "Банка ОТП", подписа договор за придобиване на 99.74% акционерно участие в "Societe Generale Експресбанк" АД (SGEB), българското дъщерно дружество на "Сосиете Женерал Груп" и другите местни дъщерни дружества, притежавани от SGEB.

Финансовото приключване на сделката се очаква да стане през последното тримесечие на 2018 г., при условие че бъдат получени всички необходими регулаторни одобрения.

Паралелно с тази сделка "Сосиете Женерал" и "Банка ОТП" обсъждат сключване на споразумение за услуги, което ще обхване предоставянето на взаимни услуги в различни области (включително, но не само - инвестиционно банкиране, капиталови пазари, финансиране и глобално транзакционно банкиране) в Албания, България, Хърватска и Унгария.

От цитираното  съобщение става ясно, че именно “Банка ДСК” ще плати за покупката на “Societe Generale Експрессбанк” и за притежаваните от нея фирми в България. Подобна операция изглежда напълно по силите на “Банка ДСК”, като се има предвид, че тя разполага с около 1.7 млрд. лв. ликвидни средства извън БНБ и със собствен капитал от около 1.4 млрд. лева. Във всеки случай много по-добре е част от тази свръхликвидност да бъде инвестирана в доходоносен бизнес, вместо да "отлежава"  по сметки, носещи отрицателна или нулева доходност.

А че  “Societe Generale Експресбанк” е доходоносен актив, няма съмнение. В съобщението на "Банка ОТП" за сделката се посочва, че: "С пазарен дял от приблизително 6.7% "Societe Generale Експресбанк" е седмата по големина банка на българския банков пазар и като универсална банка е активна както в сегмента за банкиране на дребно, така и в бизнес сегмента. В резултат на придобиването "ОТП Груп" ще засили още повече пазарната си позиция в България”.

Ще допълним, че според последните данни от статистиката на БНБ  по общ размер на актитвите си "Банка ДСК" и "Societe Generale Експресбанк" са на първо място в банковия ни сектор с общо балансово число от 19 млрд. лв. - около 19% от всички банкови активи у нас. В други сфери на банковия бизнес - като потребителско и жилищно кредитиране и депозити на гражданите, обединеният дял на “Банка ДСК” и на “Societe Generale Експресбанк” е  още по-висок. По тази причина становището на Комисията за защита на конкуренцията за въпросната сделка и аргументите към него ще са много важни и най-вероятно ще  са едно много интересно четиво.

Ясно е, че след финансовото приключване на сделката ще последва дълъг и сложен процес на консолидация, в резултат на  който “Банка ДСК” ще погълне “Societe Generale Експресбанк”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във