Банкеръ Daily

Стив Ханке:

Банковата система е стабилна

Българските банки са в много по-добро състояние от времето преди кризата с Корпоративна търговска банка. Това каза в ефира на националното радио американският икономист проф. Стив Ханке, известен като баща на валутния борд у нас.

Ханке обърна внимание на стегнатото кредитиране в България и прогнозира последваща консолидация на банките. "Сега вече в България има по-сериозен надзор над банките, но заради това те станаха още по-внимателни с отпускането на кредити и с обезпечаването им. Ако погледнете кредитирането в България след кризата с КТБ, то се свива, а не нараства. Сега да се вземе кредит в България е много трудно, което е лоша новина.  Добрата новина обаче е, че банковата система става по-силна. Аз направих някои изчисления за състоянието на системата и ми прави впечатление, че банките в момента са в по-добро здравословно състояние”, изтъкна Ханке.

Той подчерта, че кризата в Гърция е много по-тежка, отколкото повечето хора очакват. По думите му това може да има и позитивен ефект за България. "Мисля, че ефектът от кризата в Гърция върху България е смесен. От една страна, много инвеститори обмислят варианта да се преместят в България, защото ситуацията там е много по-добра от тази в Гърция. България е по-сигурно и следователно по-атрактивно място за правене на бизнес в момента. От инвеститорска гледна точка, ако бизнесът трябва да се запази на Балканите, вероятно предприемачите ще си кажат: "Нещата в Гърция са толкова зле, че е по-добре да отидем в България". Това е позитивният ефект. И да не забравяме, че за българите стана много по-евтино да почиват в Гърция”, допълни още Ханке. 

Той отчете, че към всичко това трябва да се прибави и бежанската криза, която също има своето негативно влияние и то за всички държави от Балканите. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във