Банкеръ Weekly

През май

Банките продават имоти за над 100 млн. лева

Изчистването  на банковите баланси от проблемни кредити и заложени имоти като обезпечение по тях  е постоянна и здравословна необходимост, така че продължава с пълна сила. Само за месец май по искане на кредиторите съдия- изпълнители са обявили двадесет и осем публични  продажби на недвижимости, а първоначалната  цена, от която ще започне  наддаването, е общо над 100 млн. лева.

Продава се всичко - от апартаменти и къщи, през парцели и оранжерии, до хотели, фабрики и складове за промишлена и селскостопанска продукция. Както се казва -   всичко е на тезгяха.

А има ли  търсене? За съжаление, както се  вижда,  немалко от имотите, пуснати за принудителна продан, се предлагат за втори и трети път, а  цената им вече е паднала до  60-70% от първоначално обявената. Но  и  това поевтиняване не е гаранция, че ще си намерят купувач. Явно пазарът на производствени и търговски имоти се възстановява мъчително бавно и това е проблем както за кредиторите, така и за кредитополучателите. 

Тук няма да разказваме за всяка от  продажбите, обявени за осъществяване през май. Ще прегледаме обаче петте най-големи според  размера  на първоначално обявените цени търгове, защото  при тях става дума за много милиони левове, а освен това  те са свързани със значителен по обем бизнес. А  между четири от тях има нещо общо.

Единият от търговете - с първоначално обявена цена от 5.38 млн. лв., е за недостроен хотел в Пампорово. Случаят е до болка познат, писали сме за него. Този имот се предлага за трети или четвърти път по искане на ипотекарния кредитор "Ти Би Ай Банк", но така и не намира  купувач. По всичко личи,  че и този опит няма да е последен.

Общото между другите четири принудителни продажби е, че са за имоти, свързани  по един или друг начин  със селското стопанство. В Стара Загора съдия-изпълнител е обявил за публична продан цял завод за фуражи и хранителни смески за животни. Той е собственост на "Зоохранинвест пропъртис"" ЕООД. Едноличен собственик на компанията е "А.А.П. Зоохранинвест" ЕООД на украинеца Валери Струнин. Това не е началото на някакъв остросюжетен криминален разказ - по всичко личи, че Струнин развива у нас нормален,  законен бизнес, но явно преживява сериозни финансови проблеми, които пречат на фирмата му редовно да обслужва задълженията си към "Банка ДСК".

Следващият по големина търг е за имоти в Сливен, където са разположени оранжериите, собственост на фирма "Скът" ООД. Те са обявени за принудителна продан заедно с цялата техника, обслужваща производството. А първоначалната цена, от която ще започне наддаването, е около 7.16 млн. лв.  без ДДС. Причината да се стигне до  търга е, че фирмата не е в състояние да обслужва задълженията си към ипотекарния кредитор ОББ. В неговата полза е направен и залог върху компанията като търговско предприятие. Въпросните имоти са ипотекирани  в полза  и на ИНВЕСТБАНК. При това, както става ясно и от обявата на съдия-изпълнителя, продажбата на имота въобще не е лесна работа. Вече е имало два неуспешни опита това да бъде направено. Оценката на имота първоначално е била 11.93 млн. лв., но заради провала на първите два опита  тя е паднала с близо 40 процента.

В град Раднево пък съдия-изпълнител продава имот, на който е бил разположен свинекомплекс. Той е собственост на "П.С.В. Груп" ООД. Фирмата е  обявена в несъстоятелност, а съдружници в нея са Галин Жеков и Людмил Славов. Любопитна подробност е, че Славов участва в ръководството на почти неизвестната на широката публика политическа партия "Движение за свобода и справедливост". Изглежда, и  в политиката не му върви  повече, отколкото в бизнеса.

Но да се върнем към търга. Той е обявен по искане на взискателя -  фирма "Зара - Е" ООД, която търгува с нефтопродукти. Имотът обаче е ипотекиран в полза на "УниКредит Булбанк". Най-вероятно  търгът е част от програмата за осребряване на активите на обявената в несъстоятелност "П.С.В. Груп". Цената, от която ще започне наддаването, е около 5.58 млн. лв., но е почти сигурно, че трудно ще се яви купувач на това равнище.

На втора публична продан е изнесена складовата база - собственост на "Планет Дивелопмънтс" ЕООД, която пък е притежание на "Сиконко - Агрия" АД, която се  занимава с производството на  земеделска продукция. Тя е  една от компаниите от фирмената група "Сиконко", а складовата база, която е изнесена на публична продан, обслужва нейната дейност. По-важното е обаче, че явно компанията, която притежава складовата база, не може да обслужва задълженията си към своя кредитор "Банка ДСК" и по тази причина имотът се предлага  за принудителна продан. При това за втори път. Явно купувачи за такива обекти не се намират лесно. Цената, която се надяват да получат продавачите, е  4.71 млн. лв. - оттук  ще започне наддаването.  Ако не се стигне до сделка, следва нова процедура за публична продан при още по-ниска цена. Но при подобно развитие на събитията вече възниква въпросът дали кредиторът ще може да си събере вземането.

Facebook logo
Бъдете с нас и във