Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БАНКЕРИТЕ СКОЧИХА СРЕЩУ УОЛ-МАРТ

Предложението на търговската верига Уол-Март да основе банка се натъкна на яростната съпротива на местните банкери. Федералният банков надзор на САЩ съобщава, че получава по двадесетина писма всеки ден срещу подобно решение (до 23 септември те са били над 1100), което е очевиден признак на паника. Главният изпълнителен директор на банка от Северна Дакота се бои, че става дума за опасна и безпрецедентна концентрация на икономическа мощ. А шеф на финансова институция от Калифорния очаква дългосрочен отлив на инвестиции от банковия сектор. Броженията в банковите среди в САЩ се основават на съмненията, че това е първата от серията маневри, които ще превърнат търговската верига във финансов гигант, който ще ги извади от бизнеса.
През юли тази година Уол-Март подаде документи във Федералната корпорация за застраховане на депозитите с искане да открие банка с ограничена сфера на дейност в щата Юта, която да осчетоводява операциите по кредитните и дебитните карти на клиентите на 3500 магазина на групировката на територията на страната. Подобен подход ще спести на търговската верига таксата, която плаща на националните кредитни институции при всяка картова покупка на потребителите. Анализатори припомнят, че това е четвъртият опит на Уол-Март да навлезе в щатския банков сектор.
Публичното обсъждане на молбата на групировката във федералния надзор приключи на 23 септември.
Джейн Томпсън - директор на звеното за финансови услуги на Уол-Март, защитава предложението на групировката с мотив, че това няма да е банка в общоприетия смисъл и съдържание, защото единственият й клиент ще е самата търговска верига. Щатските банки обаче се опасяват, че това бързо може да се промени и Уол-Март да създаде своя банкова клонова мрежа. Много банкери се оплакват, че и бездруго навлизането на групировката в градовете им вече е навредило на по-дребните играчи от бранша, които се конкурират със супермаркетите, включително бакалници, работилници за поправка на коли и фотолаборатории.
Против навлизането на търговската верига в банковия сектор беше създадена дори коалиция, наречена Уол-Март уотч. В нея влизат Общността на независимите банкери на Америка, Националната асоциация на бакалите, Националната асоциация на магазините за стоки от първа необходимост и Профсъюзът на работниците от хранителните и търговски магазини. Тази коалиция е изпратила петиция до Федералната корпорация за застраховане на депозитите с 11 хиляди подписа против банковата заявка на Уол-Март. Дебатът достигна дори до Капитолийския хълм. Конгресмените Пол Гилмър от Охайо и Барни Франк от Масачузетс - и двамата членове на Комисията за финансови услуги към Конгреса на САЩ, са поискали от надзорния орган да проведе изслушване по темата с мотив, че става въпрос за много противоречиви документи, подадени от най-голямата търговска верига в света. По думите на Дейвид Бар - говорител на Федералната корпорация за застраховане на депозитите, ако подобно изслушване се проведе, то ще е първото за последните 20 години. Банковият контролен орган ще решава дали да удовлетвори искането на Уол-Март до юли 2006 година. Случаите на отхвърлени от него молби са изключително редки. Търговската групировка очаква и одобрение от местната управа на Юта - един от малкото щати, които разрешават на подобни вериги да откриват банки. Банковата централа ще се намира в Солт Лейк сити.
Уол-Март никога не е крила банковите си амбиции. През 1999 г. групировката направи опит да купи спестовна институция в Оклахома, което предизвика приемането на нормативна уредба, забраняваща на търговски компании да придобиват подобни структури в щата и сделката се провали. През 2001 г. Уол-Март пробва да създаде съвместно дружество с банка от Торонто, която да открие клонове в магазините от веригата. Планът обаче беше блокиран от правителството на САЩ. Година по-късно компанията се опита да купи банка от Калифорния, но и тази сделка се провали, след като местната щатска управа забрани подобни споразумения. Този път обаче Уол-Март е твърдо решена да избегне провал, като създаде специализирана индустриална банка с ограничен обсег на дейност. Тя ще обработва близо 2.4 млрд. разплащания, които търговската верига осъществява всяка година. Тя няма да има собствени клонове в магазините на компанията, но ще има право да приема ограничен размер депозити от организации с идеална цел.
Въпреки всичко щатската банкова общност смята, че Уол-Март представлява директна заплаха за нея. Директорът на Ситиуайд бенкс от Колорадо (Citywide Banks of Colorado) Мартин Шмитц подчертава, че веригата е добре известна с навлизането си в даден сектор и отстраняването на местните конкуренти. А кандидатурата й за откриване на собствена банка ще създаде неприемлив риск за банковата система и за защитната й мрежа от надзорници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във