Банкеръ Daily

Финансов дневник

Банката на БРИКС и АБИИ планират съвместно финансиране на проекти

Банката за развитие на БРИКС преговаря с Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (АБИИ) за съвместно финансиране на големи и важни инфраструктурни проекти, съобщава руската информационна агенция ТАСС като се позовава на изявление на вице-президента на банката на БРИКС Чжу Сан.

"Планираме да осъществяваме съвместно финансиране на проекти и вече имаме подписано подобно съглашение за сътрудничество", допълнил събеседникът. "В момента нуждата от парични средства за финансиране на инвестиционни проекти е направо колосална. Не бива да се конкурираме с АБИИ, а да се допълваме", добавил още Чжу Сан.

Към аналогична позиция Банката за развитие на БРИКС се придържа и в отношенията си със Световната банка. "Смятам, че е желателно двете финансови институции да се допълват взаимно, защото в момента има страшно много добри инвестиционни проекти. Освен това ние искаме да се запознаем и с добрата практика на Световната банка", обяснил вице-президентът. "С една дума искаме да сме финансова институция от XXI век, а не копие на традиционните трезори ", заключил Чжу Сан.

Тази година международната финансова институция е одобрила финансиране за първите си пет инвестиционни проекти на обща сума от 911 млн. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във