Банкеръ Daily

Финансов дневник

Банк ъф Ингланд ще стимулира кредитирането

Банк ъф Ингланд предприе стъпки, за да гарантира, че британските банки ще продължат кредитирането, а застрахователите няма да се отърват от корпоративните облигации в трудния период, който се очертава след вота на Великобритания за излизане от Европейския съюз (ЕС).

Рисковете за финансовата стабилност, които централната банка очакваше преди референдума, започват да се проявяват, твърди банковото ръководство, включително при недвижимите имоти за търговски цели. Късно снощи Standard Life трябваше да спре търговията на основния си британски фонд за недвижими имоти.

Банк ъф Ингланд обяви също, че следи внимателно склонността на инвеститорите да финансират големия дефицит по текущата сметка на Великобритания, както и високите равнища на дългове на домакинствата и перспективата за потиснат световен икономически растеж.

"Има доказателства, че някои рискове са започнали да кристализират. Сегашната прогноза за финансовата стабилност в Обединеното кралство е предизвикателна", отбелязва банката, след като Комитетът по финансовата политика проведе две заседания след референдума.

Комитетът съобщи, че ще отмени решението, взето през март, да увеличи размера на капитала, който банките трябва да държат срещу обрат в кредитния цикъл.

Така нареченият контрацикличен капиталов буфер (CCB) се запазва нулев поне до юни 2017 година и това намалява капиталовите изисквания за банките с 5.7 милиарда лири. По този начин потенциално се освобождават допълнително 150 милиарда лири за кредитиране. Парите могат да се използват за отпускане на заеми за домакинствата и бизнеса, допълва "Асошиейтед прес".

Знаците за влошаване на икономическата ситуация във Великобритания не липсваха и днес. Британският паунд удари ново 31-годишно дъно спрямо американския долар на фона на тревогите на инвеститорите за последствията след Брексит. Днес лирата се разменяше за $ 1.3112 - най-ниското ниво от 1985 г. Това означава, че британската валута е загубила 12% от стойността си спрямо нивата преди референдума.

Също днес за кратко 20- и 30-годишните държавни ценни книжа на Великобритания достигнаха рекордно ниско ниво.

Facebook logo
Бъдете с нас и във