Банкеръ Daily

Финансов дневник

Банк ъф Ингланд: "Брексит" ще докара рецесия

Марк Карни

В интервю за Би Би Си управителят на Банк ъф Ингланд Марк Карни подчерта, че той е в правото си да предупреждава за рискове от потенциална рецесия в Обединеното кралство, ако на предстоящия на 23 юни британците гласуват за напускане на Европейския съюз.

Според него при евентуален сценарий "Брексит" Великобритания ще се изправи пред по-нисък икономически растеж и по-висока инфлация, подчертавайки, че това е становище на цялата Комисия за парична политика на централната банка.

"В този случай икономическият растеж ще бъде значително по-бавен, а инфлацията - доста по-висока", прогнозира Марк Карни.

Оценката на английската централна банка се базира само на нейния прогнозен средносрочен хоризонт в рамките на две или три години, и не представлява по-дългосрочна прогноза, посочи шефът на банката.

"Можем да направим и по-дългосрочна преценка, ние сме в състояние да я направим, но това по принцип не е в нашата компетентност", подчерта Карни в шоуто на Андрю Мар по Би Би Си.

След последното си заседание през миналата седмица Банк ъф Ингланд предупреди, че Великобритания рискува по-слаб икономически растеж и дори изпадане в рецесия, както и по-висока инфлация, ако британските граждани подкрепят излизане от ЕС. Това доведе до критики, че централната банка е предубедена и самата тя дестабилизира финансовите пазари.

В интервюто си за Би Би Си обаче Марк Картни подчерта, че той "по никакъв начин" не е прекрачил границата и че би подвел обществеността, ако не даде предварителен сигнал относно опасността. "Ние имаме отговорността да обясним потенциалните рискове и след това да предприеме стъпки, като обясним това, което ще предприемем, за да ги смекчим. Именно това е ключовият момент, тъй като чрез игнориране на рисковете ние няма да ги намалим", посочи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във