Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БАКБ отново кандидатства за ТБ "Виктория"

Вестник "БАНКЕРЪ" обаче научи, че един от кандидатите в поредния опит за продажба на ТБ "Виктория" отново ще е Българо-американска кредитна банка. Тази информация бе потвърдена и от председателя на надзорния съвет на БАКБ Цветелина Бориславова. Нейният инвестиционен фонд " СИЕСАЙЕФ" АД е мажоритарен собственик на БАКБ.

Българо-американска кредитна банка участва и в първия конкурс за продажба на ТБ "Виктория", който приключи в края на 2016-а. Тогава обаче бе предпочетена офертата на "Търговска банка Д". Но се оказа, че "Търговска банка Д" не иска да погълне ТБ "Виктория", а да я запази като самостоятелна дъщерна банка. Тази подробност в бизнес намеренията на "Търговска банка Д" й изигра лоша шега, защото поради тази причина БНБ не й позволи да купи ТБ "Виктория". Затова процедурата за продажба на дъщерната на Корпоративна банка кредитна институция трябваше да започне отново.

Какъвто и да е резултатът от набирането на инвеститори и на оферти по новата процедура за ТБ "Виктория", отговор на въпроса дали тя ще има нов собственик едва ли ще стане ясен преди края на септември 2017-а. Защото дори синдиците на Корпоративна банка и надзираващият ги Фонд за гарантиране на влоговете да изберат някоя от офертите, кандидат-купувачът трябва да бъде одобрен и от БНБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във