Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БАЕЗ платила щети за 7 млн. лв.

Илиян Райчев

"Това, което правим, е да осигурим финансовата защита на външната търговия на българския бизнес. Ние подкрепяме този, който е стигнал до идеята за интернационализация на търговията си. Защото в един момент от развитието местният национален пазар отеснява и естествено започват да се търсят международни контакти." Така накратко очерта ролята на Българската агенция за експортно застраховане нейният изпълнителен директор  Илиян Райчев.

Точно в този момент - когато излитат от родното си гнездо - фирмите се нуждаят от стабилност. Самото тестване на чуждестранния пазар е съпроводено с много и непредвидени опасности и препятствия. БАЕЗ в този момент застава до износителя, за да му помогне да намали риска си. "Ние сме държавният гарант за това, че ще минимизираме до голяма степен  евентуалните загуби на младия бизнес. Да бъде част от тези 60%, които годишно оцеляват", обясни Райчев, който е и член на съвета на директорите на БАЕЗ.

БАЕЗ  застрахова кредитния риск от това чуждестранният контрагент да не плаща.

Райчев даде пример с производството на конфитюри. Малка семейна фирма от шест-седем човека, в малко градче, която изведнъж разбира, че има търсене на малките и вкусни бурканчета в Монголия. Искат авансово плащане - Монголия е далече. Вторият  път - също. На третия път монголецът обаче иска разсрочено плащане от три месеца. Добре, казва българският предприемач. Няма избор: търговската практика е такава - конкуренция му диша във врата.

Продава с клауза за три месеца отложено плащане. Идва падежът, но плащане няма. И нашият предприемач се отчайва. Производството трябва да пподължи, натрупват се наеми и сметки за ток и вода. А какво да прави с вноските по кредита, който не може да погасява?

Решава да съди монголеца. А той, човекът от степите, има къде може да се скрие. Или просто престава да плаща.  - имал по-важни приоритети. Щял да плати след месец. Поредните тридесет дни изтичат, но плащане няма. А банката си иска вноските по кредита.

Остава само един път - нашият предприемач да съде монголеца. Нещо много скъпо - местни адвокати, местни закони...

А БАЕЗ е можела да помогне, ако се сетил да застрахова плащането си.

Алтернативата се казва „Застраховане на вземанията“.

"Ние не делим бизнеса, за нас стартиращият бизнес е като всички останали", каза Райчев. -  Правим така, че фирмите да не затворят, да не хлопнат кепенците още в самото начало, а да запазят работните места. Защото с нашите гаранции ще можем да им гарантираме да извършват търговия с отложено плащане, което ги прави по-конкурентни“, обясни той.

Българската държава подсигурява всяка година средства за тази цел. За тази година е отредена сумата на 100 млн. лева.

"През миналата година сме изплатили 7 млн. лв. щети", още Райчев.

На въпрос от залата как се процедира, ако младият бизнесмен иска да търгува със Северна Корея или с Украйна Райчев отговори, че може да коментира само Украйна, защото за тази страна са застраховали плащания. "Ако се изнася за Украйна, тогава рискът на страната  се добавя в рисковата премия, но не става дума за някакви колосални изменения", обясни той. Попитаха го и за какви средни стойности все пак става въпрос? Шефът на БАЕЗ уточни, че това, което износителите плащат  за гарантиране срещу финансови загуби, е от 0.3 до 0.7 % от стойността на плащането.

Райчев наблегна на това, че освен гарантирането на плащанията хората от агенцията също така съветват своите клиенти за капацитета  на платежоспособността на техния партньор. След това определят кредитен лимит на контрагента и застраховат  плащането до този лимит. В момента там имат и база данни за клиенти на наши фирми в около 90 страни на света.

Facebook logo
Бъдете с нас и във