Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Армеец" купува лизинга на Пощенска банка

КЗК, чийто шеф е Юлия Ненкова, ще анализират въздействието на сделката върху конкуренция на пазара в страната.

"Армеец лизинг" ЕООД купува "И Ар Би лизинг" ЕАД - лизинговата компания на Пощенска банка, гласи съобщение в сайта на Комисията за защита на конкуренцията. Дъщерната фирма на застрахователната компания "Армеец" е подала документи в регулатора, с които иска разрешение да осъществи концентрация  посредством придобиване на 100% от капитала на конкурента.

"Армеец лизинг" и ЗАД "Aрмеец" са част от групата "Химимпорт", един от най-големите холдинги в България, който обединява дъщерни и асоциирани фирми, осъществяващи дейност в различни сектори от икономиката - предимно в областта на транспорта и финансите, а също и в производствената сфера. С тази сделка "Химимпорт" купува пето лизингово дружество и прави заявка за лидерство и в този сектор от финансовите услуги.

"Армеец лизинг" развива нишов бизнес, предлагайки най-продавания продукт на компанията майка, която е лидер в автомобилното застраховане по приходи от "Каско". Негови клиенти са както физически, така и юридически лица, а новата покупка е ясен знак за желание за разрастване на бизнеса.

"И Ар Би Лизинг" ЕАД работи в областта на финансовия лизинг на леки и товарни автомобили, оборудване, машини и недвижими имоти. То предоставя и ограничен кръг от услуги по оперативен лизинг. "И Ар Би" е 11-о по пазарен дял у нас. Предишното му име бе "И Eф Джи лизинг". След преобразуване част от дeйнocттa мy бeше пpexвъpлeнa в "И Ap Би лизинг Бългapия", което пpoдължaвa дa e чacт oт гpyпaтa нa Пощенска банка.

От КЗК се очаква да извърши оценка на концентрацията и да се произнесе с решение. В момента лизинговият пазар в България е доста динамичен, като основните играчи са дъщерни банкови компании.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във