Банкеръ Daily

Финансов дневник

Анализ: "Брексит" може да доведе до "Грексит"

Гърция може да изпадне от еврозоната още през това лято, ако британците гласуват за напускане на Европейския съюз в предстоящия през юни референдум, съобщава вестник "Дейли Телеграф", цитирайки доклад на анализаторската компания "Икономист Интелиджънс Юнит" (EIU).

Несигурността след гласуване с "да" за излизане на Великобритания от ЕС ще постави под неудържим натиск парично закъсалата икономика на Гърция в момент, когато тя също така трябва да се справи с наплива на имигранти, бягащи на вълни от Близкия Изток и Африка, се посочва в доклада, за който съобщава БНР.

Авторите на анализа предполагат, че е много вероятно Гърция да бъде принудена да напусне еврозоната в даден момент в рамките на следващите пет години, но ако през юни Великобритания гласува за излизане от Европейския съюз, този сценарий може да се случи много по-рано - дори и през идващото лято.

Гърция вече се намира под огромен по размер натиск и т.нар. "Брексит" може да я доведе на ръба. На страната предстоят големи плащания по дълга към средата на 2016 година, като в същото време структурните реформи, препоръчани в третата спасителна програма за Атина, продължават да оказват негативен отпечатък и е малко вероятно да спомогнат за съществен икономически растеж в краткосрочен план.

Реалният БВП на Гърция се сви с 0,3% през миналата година, докато безработицата продължава да задържа в много високо ниво от 24%, а държавният дълг удари 171% от БВП на страната.

"Докато европейският регион вероятно би могъл да се справи с евентуален "Брексит", сценарий "Грексит" или ескалация на мигрантска криза е малко вероятно да доведат до успешно овладяване на ситуацията, ако се наложи да бъде намерено едновременното им решение", се посочва в доклада EIU, озаглавен "Европа се разтегна до своя лимит".

Facebook logo
Бъдете с нас и във