Банкеръ Daily

Финансов дневник

Alpha Bank продава акции

Гръцката Alpha Bank  ще се опита да събере 1.66 млрд. евро от международни инвеститори, като пусне акции в продажба, съобщава "Ройтерс". Намерението се обявява, след като стана ясно, че финансовата институция се нуждае от 2.74 млрд. евро, за да компенсира ръста на необслужваните кредити. Именно чрез  пласирането на акции от ръководството на кредитора ще се опитат да компенсират част от тях средствата. Резултатите от пласирането на ценните книжа пък трябва да са ясни до началото на следващата седмица.

Данните за Alpha Bank са част от проверката на кредиторите в страната от Европейската централна банка, Европейския механизъм за стабилност и Централната банка в Атина, която установи, че финансовите институции се нуждаят от общо 14.4 млрд. евро, за да компенсират ръста на необслужваните кредити.

Alpha Bank се смята за една от четирите системно важни банки в южната ни съседка заедно с Piraeus Bank, Alpha Bank, Eurobank и Националната банка на Гърция. По-рано Piraeus Bank също предприеха подобни действия и пуснаха за продажба ценни книжа в размер на 4.9 млрд. евро.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във