Банкеръ Daily

Финансов дневник

"AlixPartners" разследва 20 кредита от КТБ

Общо 20 кредита в КТБ проверява наетата от Фонда за гарантиране на влоговете в България международна компания за разследване на банкови фалити "AlixPartners". Това става ясно от седмичния отчет на синдиците Росен Ангелчев и Лазар Илиев за периода 22-26 юни, публикуван на сайта на фонда.

Синдиците атакуват седем прихващания, осъществени само от една фирма, с общ материален интерес за над 31 млн. лв, става ясно още от седмичния отчет. За миналата седмица в банката са постъпили 151 хил. лева, внесени от длъжници.

Проверяваните кредити остават неиздължени на КТБ, като разследването е насочено както към получателите на заемите, така и спрямо свързаните с тях лица.

Експертите са събрали доказателства от външни източници, свързани с разследването. Международната компания е използвала и електронна технология за проследяване на финансови потоци, но повече подробности за имената на фирми не се посочват заради банковата тайна.

Издадена е и заповед за отварянето на архива на Централното управление на Корпоративна търговска банка. Целта е да се предостави информация за съдебно-счетоводна експертиза на движението на паричните потоци при Главната каса на банката, посочват в отчета си синдиците.

Миналата седмица синдиците са поискали допълнителни указания от БНБ във връзка с процедурата по несъстоятелност на КТБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във