Банкеръ Daily

Финансов дневник

Ако Тръмп задвижи печатницата на долари, това ще удари борсата и ще вдигне златото

Ако американският президент Доналд Тръмп насили "вътрешния враг" - Федералния резерв, да печата пари, това ще се отрази негативно на акциите и положително на златото, пише икономическият анализатор Дейвид Макуилямс в "Айриш Индипендънт".

Макуилямс посочва, че това вече се е случвало, когато през 1971-ва Ричард Никсън кара Фед да печата пари и по този начин девалвира долара. Според него това ще се отрази зле на фондовите борси, които ще бъдат изправени пред спад като през 70-те години.

Подобно действие ще се отрази добре на златото, така като печатането на долари засилва инфлацията и стагфлацията и предизвиква скок на цената на златото от 35 долара за тройунция през 1971-ва до 850 през януари 1980-а.

Какво ще стане, ако Тръмп насили Фед да приеме плановете му за усилен растеж, базирани на увеличени държавни разходи и вземане на милиарди назаем? На първо място, може ли това да се случи?

Да, би могло, смята Макуилямс. През 70-те години Ричард Никсън принуждава Федералния резерв да отпечата пари, за да може той да спечели изборите през 1972-ра. Може да се случи, защото вече се е случвало. Това ще означава всички стари правила да бъдат изхвърлени през прозореца. Заплатите на американците ще нараснат много по-бързо, отколкото през последните десетилетия. Средният американец ще се почувства по-богат и ще бъде убеден да гласува отново за Тръмп.

Уолстрийт ще бъде разклатен и цените на акциите ще паднат, но мнозинството от хората не притежават акции, така че това не ги засяга. А Тръмп ще си получи преизбирането и единствените, които в краткосрочен план ще хленчат, ще са богатите банкери и инвеститорите.

Звучи логично, нали? Защото наистина е логично. Федералният резерв бива поставен на технократичното си място, Белият дом представя случилото се като победа на демокрацията над технокрацията, а електоратът на Демократическата партия бива отмъкнат, прогнозира Дейвид Макуилямс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във