Банкеръ Daily

Константин Пенчев:

Акцията в ТВ7 прилича на задкулисно разчистване на сметки

Задкулисно разчистване на сметки и помпане на мускули личи във вчерашните действия на овластените лица при опита за изземване на имущество на ТВ7. Това коментира пред БНТ омбудсманът Константин Пенчев. Той допълни, че засиленото полицейско присъствие и действията на синдиците на кредитора на телевизията - КТБ, са акт на лично отмъщение или неуредени взаимоотношения.

Пенчев изтъкна, че синдиците в КТБ дължат обяснения на данъкоплатците защо действат в техен ущърб и поясни, че разпродажбата на заложеното имущество на телевизията - сървър и камери, няма да покрие размера на кредита към банката, а това ощетява данъкоплатците, които пък са основен кредитор на фалиралата банка. 

"Ако аз бих синдик и се установи, че има залог в полза на КТБ, който е недостатъчен, щях да поискам несъстоятелност на телевизията с цел да я продам като предприятие, защото телевизионната техника няма никаква цена. Няма логика да продаваме сървърите. Несъстоятелност значи продажба и заздравяване на предпириятието, а не ликвидация", разясни омбудсманът.

Той разясни още, че съдебният изпълнител следва инструкциите на кредитора, който е "господарят на изпълнителното производство".  

"Кредиторът казва на частния съдебен изпълнител какво има длъжникът и му посочва какво да вземе - дали вещите, дали да продаде колата или апартамента", коментира юристът. Повтори, че данъкоплатците - като основен кредитор на банката, нямат интерес "от продаване на пет камери и половина".  

"Синдиците дължат публично обяснение дали така ще покрият целия кредит. Тези теми не могат да минават тихо, в случая с КТБ всичко трябва да става публично и с предварителни разяснения, за да знаем ние какво се случва",  каза омбудсманът. 

По думите му масираното присъствие на полицията  на мястото няма нищо общо с действията на частния съдебен изпълнител. "Той може да каже, че му е оказана съпротива, че го е подгонил длъжникът с брадва, да подаде жалба и тогава кварталният ще дойде. Може да иска помощ едва когато бъде възпрепятстван при изпълнение на държавна функция", поясни юристът. Едав ли има съдебно изпълнение с повече от един-двама полицаи и то, когато има сериозна опасност длъжникът да окаже съпротива, дъпълни той. 

Константин Пенчев напомни, че това не е пълвият подобен случай с тази телевизия. "Помните, че полицаи с маски и прокурори обискираха офиси до телевизията и знаем какво произлезе от това...Синдикът Панайот Велков пък вкара частни охранители там", изтъкна омбудсманът.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във