Банкеръ Daily

Финансов дневник

Акцията в ТВ7 била, за да мотивира останалите длъжници

Председателят на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков увери, че няма умисъл и тенденциозност в действията на синдиците на КТБ спрямо ТВ7. Това обясни самият той на извънредна пресконференция, след като по-рано днес частен съдия изпълнител и хамали влязоха в сградата на медията, за да изземат техника, заложена по необслужвания банков кредит.

Акцията в сградата на ТВ7 и събралата се полиция предизвикаха обществена реакция, което накара премиера Бойко Борисов лично да се намеси и да нареди изтегляне на полицаите.

"По този начин синдиците се опитват да защитят обезпеченията по кредита, отпуснат на телевизията", обясни още Миленков и подчерта, че медията не е единственият длъжник на КТБ, при който е започнало принудително изпълнение. Той обаче така и не уточни кои са другите длъжници, при които това се е случило. Според шефа на фонда действията на синдиците и влизането на частен съдебен изпълнител ще мотивират останалите длъжници да изплатят дълговете си към банката.

Миленков не обясни и защо ТВ7 е сред първите длъжници на КТБ, спрямо които се прилагат такива мерки при положение, че телевизията не е сред най-големите длъжници на банката. Той не успя да аргументира и факта, че първото, което е било взето принудително, са сървърите, а не например камери, каквито също са заложени и отговори уклончиво на въпроса дали има възможност телевизията да бъде оставена да съществува и да се търси купувач, който да покрие задължението.

"Кредитът на ТВ7 към КТБ е под 10 млн. евро и не е обслужван от 10 месеца", посочи още шефът на Фонда и уточни, че запорираната техника е на стойност 0.013% от кредита.

Миленков разказа и хронологията на казуса. "Десет месеца квесторите на затворената КТБ, а после и назначените синдици се опитвали да уредят доброволно и взаимно изгодно отношенията с ТВ7. Имало продължителна кореспонденция за погасяване на кредита. За последно на 20 февруари е сключено споразумение за поетапно издължаване на сумите, като първата вноска е трябвало да постъпи на 1 март. Превод обаче не е постъпил", поясни той.

Така в началото на април частният съдия изпълнител Неделчо Митев е стартирал процедурата за доброволно изпълнение на задълженията на телевизията и й дал 14 дни да предаде доброволно заложената като обезпечение техника. Това не се случила и във вторник имало последни разговори по казуса между Митев и представители на телевизията, преди да се стигне до събитията по принудителното изземане на оборудване.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във