Банкеръ Daily

Финансов дневник

Агайн не е информирала КФН за рисковете, свързани с "Олимпик"

В Комисията за финансов надзор не са били внасяни каквито и да е писмени сигнали, че има предупреждения за възможни рискове, свързани със ситуацията около кипърската застрахователна агенция "Олимпик". Като заместник-председател на КФН, ръководещ управление "Застрахователен надзор", Ралица Агайн-Гури никога и по никакъв начин не е предупреждавала останалите членове на КФН или председателя на комисията за евентуални рискове относно фалита на "Олимпик". Това се казва в позиция на КФН, разпространена до медиите. 

В позицията се посочва, че са предоставени анализ и оценка за възможните неблагоприятни последствия от фалита на кипърската компания. Вариант с фактология относно застрахователната компания е качен в деловодната система на КФН едва в петък, 17 август. 

"КФН до този момент не разполага с доклада, който Ралица Агайн-Гури представи в Народното събрание. Голяма част от изнесените пред народните представители факти са абсолютно нови и непознати до този момент и КФН. Съгласно поправките в Закона за КФН, които са в сила от началото на годината, заместник-председателите на комисията имат пълна независимост в ресорите, за които носят отговорност, а решенията се взимат колективно, като председателят е "пръв между равни", пишат от Комисията. 

Във вторник парламентът отстрани Ралица Агайн от поста заместник-председател на Комисията за финансов надзор. Със 138 гласа "за", 3 против и трима "въздържали се" депутатите прекратиха правомощията на Агайн, чиято оставка беше поискана от правителството ден по-рано. 

За временно изпълняващ длъжността бе избран Владимир Савов - настоящ член на КФН. Той ще остане на поста до избора на нов зам.-председател от Народното събрание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във