Банкеръ Daily

Финансов дневник

Адвокатът на Цветан Василев очаква „интересно развитие" на делото за КТБ

Адвокатът на банкера Цветан Василев Менко Менков очаква "интересно развитие" на делото за несъстоятелност на КТБ, което е насрочена за утре в Софийския апелативен съд. Пред журналисти той разкри, че той разполага с факти, които ще изложи подробно в съдебното заседание, и очаква интересно развитие, защото по процеса нещата стоят по странен начин.

Адв. Менко Менков заяви още, че до момента всички съдебни инстанции приемат, че никой няма правен интерес да обжалва решенията на Управителния съвет на БНБ и никой не иска по същество да навлезе в проблема била ли е КТБ за затваряне, или не е била.

Адвокатът на Василев посочи, че ще поиска съдебното заседание да бъде открито за журналисти, за да видят "шоуто в пълния му блясък".

Осем са подадените жалби срещу решението на Софийския градски съд, с което в края на април банката бе обявена във фалит. Основният спор, който ще се води пред САС обаче е свързан с датата, на която ще се приеме, че КТБ е изпаднала в неплатежоспособност. Тази дата е определяща за това кои сделки с активи на банката би могло да бъдат атакувани и обявени за нищожни или относително недействителни спрямо кредиторите.

В решението си за обявяване на фалита на банката, съдия Иво Дачев от СГС посочи 6 ноември 2014 г. като начална дата на неплатежоспособността й - моментът, в който БНБ взе решението за отнемане на лиценза на КТБ. Но БНБ и Фондът за гарантиране на влоговете в банките оспорват това решение и настояват да бъде посочена по-ранна дата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във