Банкеръ Daily

Финансов дневник

Имена

S 250 e2ed04a5 1276 4fa3 8a01 02ed61b4bed1
S 250 f328496b dc3e 477a 8c99 02bd66d02777

Комисията за финансов надзор (КФН) одобри Петър Аврамов и Пламен Шинов за нови членове на управителния съвет на Гаранционния фонд.
Регулаторът изиска допълнителна информация за  Борислав Михайлов, Орлин Пенев и Юри Копач във връзка с преизбирането им за членове на управителния съвет на фонда.

 

Икономистът Красен Станчев обясни, че членството във валутния механизъм, в еврозоната и в банковия съюз предполагат пълно съвпадение на работата на българските институции с правилата на платежната система на еврозоната. Това се отнася не само за банките, а за цялата финансова система на страната, за публичните финанси, както и за застрахователните  дружества и пенсионните  фондове, категоричен е той. Той смята, че в практиката на България има неразбираеми за еврозоната особености на банковия и финансовия надзор.

 

Председателят на Асоциация на банките в България Петър Андронов обясни, че не са малко задачите, които трябва да се изпълнят, за да влезе България в чакалнята на еврозоната (ERM II). Според него обаче тези предизвикателства, като например подобряването на надзора, изчистването на финансовия сектор, борбата с корупцията, повишаването на доходите, са добри за нашата икономика. Андронов поясни, че надзорът, извършван от Eвропейската централна банка (ЕЦБ), има плюсове, които не можем да открием в националния надзор. Той подчерта, че за съжаление не може да бъде поставен знак за равенство между членството в еврозоната и повишаването на доходите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във