Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Трезор

Eдин от трима българи, или 38 на сто от тях, няма банкова карта. Това сочи ново проучване на компанията за картови разплащания "Мастеркард". Все пак останалите 62% имат дебитни карти и ги използват все по-често  за покупки. Две трети от притежателите на банкови карти се разплащат с тях най-малко веднъж седмично, а за пазаруване онлайн - поне веднъж месечно. Данни на БНБ обаче сочат и друга тенденция - българинът продължава да предпочита да тегли пари от картите си, след което да се разплаща в брой - независимо от факта, че за разлика от безналичното  плащане  чрез  ПОС терминал в този случай се начисляват такси.

 

Generali Group продава своите холандски операции на холандския застраховател A.S.R. Nederland, се казва в общо съобщение от двете компании. Стойността на сделката е около 143 млн. евро. Италианският застраховател е сключил договор за продажба на дяловете си (98,56%) в Generali Nederland N.V. Сделката е част от стратегията на групата за оптимизиране на географското й присъствие, за увеличаване на оперативната ефективност и за подобряване  на структурата  на капитала. Приносът на холандския бизнес за оперативния резултат на групата е ограничен и е равен на приблизително 9 млн. евро през 2016 година.

 

Международното издание Euromoney определи "УниКредит Булбанк" за "Най-добра банка в управлението на парични средства" в България за тази година (Best Cash Manager 2017). Тазгодишното издание на проучването на Euromoney е 16-о поред и има за цел да класира водещите доставчици на продукти и услуги за управление на паричните средства в целия свят. То е изготвено на базата на  отговорите на 25 хил. бизнес клиенти. Това го прави най-авторитетното и всеобхватно класиране в сферата на управлението на паричните средства.

 

Отново ограничават плащането в брой. Само два месеца, след като парламентът отхвърли идеята - държавата отново  връща  темата  в  дневния  ред. Сега в закона  отново е записано - плащаме в брой само до 5000 лв. - всичко друго по банков път. Сега летвата е поставена на 10 000 лева. Промяната е част от данъчните закони за 2018 г., публикувани от финансовото министерство.

 

Няма да има данъчни отстъпки при подаване на декларация по интернет от догодина. Това е една от промените в проектопакета от данъчни закони за догодина, подготвен от финансовото министерство. Досега онези, които не се редяха на опашки в офисите на данъчните, за да внесат документите, си ползваха 5% отстъпка от това, което имат да доплащат. Самоосигуряващите се вече ще подават декларация само по електронен път. Останалите могат да избират между хартиената декларация и електронната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във