Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Трезор

От началото на септември клоновете на ОББ предлагат продукти от портфолиото на ДЗИ Общо застраховане, като част от стратегията на КВС Груп България за предоставяне на пълно банково-застрахователно обслужване на клиентите на групата. Те вече имат възможност да ползват застрахователната защита на ДЗИ по своите ипотечни кредити, дебитни, кредитни и ОК карти, да застраховат своето имущество, да сключат застраховки „Каско“ и „Гражданска отговорност“, както и да си направят медицинска застраховка при пътуване в чужбина. Към възстановяването на разходи за преиздаване на лични документи, в случай че те са изгубени или откраднати заедно с картата, се добавят и покрития за разходи за изгубени/откраднати при същото събитие ключове, включително и разходите за замяна на външни брави.

 

Отпуснатите кредити на гражданите нарастват с 481 млн. лв. през второто тримесечие на годината и достигат 19.26 млрд. лв., сочат данните на БНБ. Но нараства броят на заемите за домакинствата на сума нза над 10 хил. лв., а броят на по-малките като сума кредити спада. Явно расте търсенето на финансиране от хората с високи доходи, които могат да си позволят да изплащат по-големи заеми, за да си купят примерно нова кола или жилище, или пък да си направят основен ремонт на дома. А за целта са необходими суми над 10 хил. лв. Най-голям скок всъщност има при кредитите за граждани за суми над 1 млн. лв. През второто тримесечие на годината те се увеличават с 91 броя, или с близо 40% до 321 броя. Това е абсолютен рекорд на отпуснатите милионерски кредити на граждани като за година броят им е скочил близо четири пъти.

 

По-ниските ставки по ДДС за някои стоки са възможни, но глупави. Така икономистът Емил Хърсев коментира исканията на синдикатите, на извънпарламентарни партии и граждани за по-ниско ДДС за книги, лекарства и храни. Искането е ставката да е 9%, колкото се прилага за туризма. Държавите в ЕС активно прилагат диференцираното ДДС, твърдят експерти. Според тях намаленото ДДС ще намали цената на хляба с 10 ст., а загубата на бюджета от данъчен приход ще е 58 млн. лв. Само от завъртането на спестените от хората пари обаче щели да покрият 20% от загубите на бюджета. Според Хърсев обаче това е механизъм за кражби на ДДС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във