Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Имена

S 250 72ad6dda d235 46e7 b2c2 51f8021e4f3b
S 250 a79444f2 0e02 4605 87e2 7d5a44a11be2
S 250 a3dd28fb 31f6 44df 8beb 94f1907646c0

В първите дни на септември ГЕРБ започва работа по Закона за местните данъци и такси, като се предвижда да се обсъди новият начин за определяне на такса "Смет" - за фирми и граждани. Това обяви председателката на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова. "Трябва да се намери златното сечение между интересите и това, което трябва да се спазва - основното правило е, че замърсителят трябва да поеме тежестта. Трябва да се съобразяваме със справедливостта - в момента бизнесът поема основната тежест, без да генерира битов отпадък. От друга страна, трябва да се търси социална поносимост, за да може обикновеният човек да я плати и да няма срив в приходите на общината", обясни Стоянова. Тя добави, че новият политически сезон започва с малки промени на данъчните закони, но само в тяхното усъвършенстване, без промени на ставките. Няма да има промяна в данъците, които плащат хората, категорична беше тя.

 

Епохата на отрицателните лихви поне на думи е изчерпана, коментира финансистът Емил Хърсев. Поддържането на ниски и отрицателни лихви всъщност подпомага бюджетите на страните от еврозоната. Те в момента получават премия, защото имат отрицателни лихви по дълговете си, и така се облекчава европейската дългова криза. У нас има видимо повишаване на икономическата активност, което означава увеличаване на търсенето на кредити за реализация на бизнес проекти. Увеличаване на търсенето ще доведе до увеличаване на лихвите и по кредитите, и по депозитите, обясни той.

 

Цветелин Минчев, който досега оглавяваше управление „Организация“ в "УниКредит Булбанк", ще е новият директор за Глобално банково обслужване на "УниКредит Баня Лука". Промяната ще влезе в сила от началото на септември. Като директор на „Организация“ Цветелин Минчев е отговарял за внедряването на най-иновативните проекти в банката, в това число изграждането на пилотните „Филиали на бъдещето“. В Баня Лука Цветелин Минчев ще ръководи целия екип на „Глобално банково обслужване“, в който освен „Организация“ влизат управленията и за „ИТ Технологии“, „Доставки“ и „Сграден фонд“. На мястото на Цветелин Минчев в "УниКредит Булбанк" застава Стефан Петков, който работи в "УниКредит" от 2010 година. Петков е натрупал опит при работата си във Виена, където е ръководил ключови проекти на банковата група.

 

 

Инвестиционният фонд Berkshire Hathaway Inc. на световноизвестния милиардер Уорън Бъфет официално стана най-големият акционер в Bank of America Corp., реализирайки печалби от милиарди долари в резултат на възстановяването на водещата американска банка от глобалната финансова криза.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във