Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Трезор

Съвсем скоро Българската банка за развитие ще финансира и проекти за изграждане на индустриални зони. Това обяви министърът на икономиката Емил Караниколов. Скоро ще стартира и една инициатива по програма "Конкурентоспособност" в помощ на микро- и малките предприятия. Само срещу два документа - заявление и декларация, те ще получават ваучери за около 30 хил. лв. за своя старт - оборудване, сертификати и т.н.

 

 

Със съдействието на БНБ правим специална емисия на два вида монети, които да използваме като подарък по време на европейското председателство. Това съобщи министърът на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 Лиляна Павлова. Всяка председателстваща страна има и ангажимента да остави нещо за спомен на своите гости. Това е лимитиран брой монети - издание от 2018 г. с логото на председателството - сребърна монета с позлата. Тя ще бъде предоставена на най-високопоставените гости.

 

 

Брутният външен дълг на страната в края на май 2017 г. е 34. 206 млрд. евро (69.2% от БВП), което е с 436 млн. евро (1.3%) по-малко в сравнение с края на 2016 г. (34 642.5 млн. евро, 73.1% от БВП), съобщи Българската народна банка.  Дългът намалява с 599 млн. евро (1.7%) спрямо май 2016 г., когато е бил 34. 805 млрд. евро, или 73.5% от БВП).

 

България е първа по използване на технологии за разговори и видеовръзка по интернет, но е последна по интернет банкиране. Това показват данните на Евростат за използването на интернет услуги от гражданите на различните страни от Европейския съюз (ЕС). Страната ни е на последно място и при използването на онлайн услуги при пътувания, при запазване на хотели. В останалите категории сме по-скоро в диапазона на средните показатели за съюза.

Facebook logo
Бъдете с нас и във