Банкеръ Daily

Финансов дневник

Тръгва делото за фалита на КТБ

В Софийския градски съд започва делото за фалита на Корпоративна търговска банка. То беше спряно за близо пет месеца заради административния спор около отнемането на лиценза на КТБ.

Спорът за лиценза на КТБ завърши без конкретното решение на Върховния административен съд, тъй като общо 7-те висши административни съдии и двама от тричленния състав и петима от петчленния прецениха, че основните акционери на банката нямат правен интерес да обжалват решението на Централната банка, с което беше отнет лицензът на КТБ. Според магистратите, сред които е и председателят на ВАС Георги Колев, такъв интерес има само самата банка, която обаче след поставянето под особен надзор се управлява доскоро от квестори, а сега от временни синдици. На особено мнение беше съдия Соня Янкулова, според която необсъждането на възраженията на "Бромак" на Цветан Василев, Bulgarian Acquisition Company на Оманския фонд и двамата по-дребни акционери-жалбоподатели по стандартите на европейското право представлява отказ от правосъдие.

След прекратяване на делото от Върховния административен съд, без да дочака да бъде сезиран, по своя инициатива съдията от СГС Иво Дачев възобнови процеса за несъстоятелността на КТБ и го насрочи за днес.

Призовани за днешното заседание са КТБ чрез назначените временни синдици, акционерите "Бромак" и "Бългериан акуизишън къмпани" чрез процесуалните им представители, Софийската градска прокуратура, Българската народна банка и Фондът за гарантиране на влоговете в банките.

До днес април страните по делото трябва да заявят пред съда дали се отказват от закрилата на Закона за банковата несъстоятелност за разглеждане на делото при закрити врата и дали са съгласни процесът да се гледа публично. От защитниците на "Бромак" е постъпило искане за публичност на процеса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във