Банкеръ Daily

Финансов дневник

417 млн. лева ще бъдат разпределени между 200 предприятия

Между 200 предприятия ще бъдат разпредели 417 млн. лв. от ресурсите на Фонда на фондовете в първоначалния 5-годишен период. Публичният ресурс идва от оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014 - 2020 година, а мениджърите ще трябва да добавят собствен ресурс за финансиране, както и да привлекат частни инвеститори. За целта ще бъдат създадени два нови фонда - Фонд за градско развитие и Фонда за ускоряване и начално финансиране.

Изпълнителният директор Светослава Георгиева обясни, че това са дялови и квазидялови инвестиции и помощта не представлява кредитиране. Помощта ще варира в диапазона от 25 хиляди лева до един милион лева. Като финансовите посредници, освен финансирането, ще трябва да предоставят бъдеща стратегическа подкрепа - менторство на компаниите, в които инвестират.

"Ресурсът ще бъде насочен най-вече към жизнеспособни проекти, които могат да докажат, че ще възпроизвеждат някакви парични потоци и печалби, с които ще могат всъщност да възвръщат тези средства", поясни Георгиева.

С 27 млн. лв. ще се подпомагат предприемачи на най-ранен етап на развитие на своя бизнес. Вторият фонд е с ресурс от 307 млн. лв. и е предназначен за стартиращи компании, които вече са постигнали определен напредък. Той ще се управлява от Next Step Ventures. 

Чрез избора на финансови посредници са предоставени за инвестиции над 35% от средствата, които Фондът на фондовете управлява през настоящия програмен период. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във