Банкеръ Weekly

Финансов дневник

2011-а: Бум на банковите измами

Продължава трайната тенденция нашенци да пълнят в криминалните хроники по света с престъпленията си с банкови карти. Показват го статистически данни, изнесени от Икономическа полиция в началото на тази седмица. Според информацията на МВР 65 българи са задържани за престъпления с банкови карти в чужбина през изминалата 2011 година.


Тези цифри изглеждат силно занижени, като се има предвид лавината от информации в задграничните медии за подобни престъпления, извършвани от българи в странство. Миналата година описахме и на страниците на Параграф 22 повечето от ударите, при които българи разнасяха по всички континенти печалната слава на страната ни като люпилня на банкови измамници.


Така например през ноември миналата година в съд в Ню Йорк бяха повдигнати обвинения по 81 точки срещу двама нашенци за източване на стотици хиляди долари от... 1500 дебитни карти. Малко преди това - през октомври, в турския град Бурса други двама българи бяха осъдени на затвор - също за източване на банкови автомати. Единият получи присъда от 19 години и 7 месеца затвор, а другият - две години зад решетките. През последните месеци осъдени нашенци имаше и във Франция, в Белгия, дори и в Албания


Че българите притежават определени заложби в кражбите с фалшиви банкови карти знаем отдавна. Но едва през месец юли миналата година стана ясно какви са мащабите на престъпленията, извършени от нашите интелигентни обирджии. Това стана след мащабната акция Шок, която се осъществи на три континента. Водещи информационни агенции по цял свят се надпреварваха да съобщават как полицейските служби в шест страни са разбили най-голямата мрежа за клониране на банкови карти и са арестувани десетки престъпници, източили милиони евро от множество банкови сметки. Извършени бяха арести в Испания, в България, в Италия, в САЩ, Полша и Германия. Най-много бандити - 47 на брой, бяха прибрани у нас. Интернационалната банда препирала печалбите си, инвестирайки в строителни обекти в Кения, в Кипър, в Южна Африка и в Русия. Повечето от българите от групата бяха предадени на съда в Италия.


По данните на икономическата полиция, оповестени тази седмица, през 2011 г. българи са пробвали да пробутат на търговски банки с менте банкноти. В единия от случаите на гишето са преброени 5000 долара. Банкнотите са били с номинал 100 долара. В другия нашенците са хванати при опит да внесат по сметка 19 000 евро. Купюрите били от по 200 евро. Засечени са и опити за разпространение на фалшиви евро при резервация на хотелски стаи в курортни селища и комплекси. Запазила се е тенденцията от началото на 2011-а да се пласират малки количества от фалшиви евробанкноти и на територията на страната, но с големи номинали - от по 50, 100 и 200 евро. Действащите лица са български граждани, представящи се за чужденци, които заплащали с такива банкноти предимно стоки, закупени от търговските обекти.


Анализите на МВР сочат, че се засилват измамите, в които се използват лъжливи чуждестранни документи за самоличност (паспорти на граждани от ЕС) или неистински удостоверения за наследници, с които се изтеглят средства от банкови сметки, без знанието на титулярите им.


Разкрити са и случаи на използване на лъжливи пълномощни, които са представени на банкови служители. Фалшифицирани са обикновено подписите на нотариалните заверки. В тези случаи по правило става дума за дружества, участващи в измами със суми от ДДС.


От престъпленията в застрахователния сектор като по-голям проблем са се очертали различните видове измами и източването на пари от Гаранционния фонд и от застрахователите по полиците Гражданска отговорност. Това става, като се запазват българските регистрационни номера на МПС при продажбата им на чуждестранни граждани (основно румънски), които нямат статут на постоянно пребиваващи и се извършват пътнотранспортни произшествия извън територията на България (в. БАНКЕРЪ описа неколкократно тези схеми).


При лизинговите компании проблем са били щетите от измами, свързани най-вече с т.нар липсващи търговци, които след сключване на лизингов договор не погасяват дължимите вноски и обсебват предоставеното им имущество.


През годината са засечени и опити за имотни измами, засягащи търговски дружества - собственост на чужди граждани. Това е ставало, като се впише в Търговския регистър фалшив протокол от общо събрание, на което е избран нов управител. След това започвала подготовка за разпоредителни действия с недвижими имоти на фирмата. Хубавото в случая е, че в резултат на доброто взаимодействие между полицията и служителите, отговарящи за сигурността на банките, са предотвратени продажби на няколко недвижими имота с висока пазарна стойност.


nbsp;


Опитна шмекерка (на 57 години) беше заловена в сряда (4 януари) от служители в приемната за граждани на вътрешното министерство. Тя се представяла като Рени Пешова. Тя задала някакъв странен въпрос и излязла навън, където я чакал млад мъж. Служителите в приемната дочули, че тя му казва: Всичко е наред, нали ти казах, ще те назначат. Служителите реагирали светкавично и поканили двамата да влязат вътре в помещението. Така те разбрали, че младежът й е платил 800 лв. срещу обещанието да му съдейства да започне работа във вътрешното министерство.Единият от служителите си спомнил, че през последните дни на миналата година същата жена влизала няколко пъти и отново задавала странни и нелогични въпроси. Било изяснено, че тя се представя пред поредните си жертви за ръководен кадър в министерството и обяснява, че чрез връзките си и срещу заплащане може да съдейства за назначаване на работа в структурите на МВР. Оказало се, че Рени Пешова била с невалидна лична карта, срещу нея има 16 заявителски материала, за аналогични престъпления е осъждана три пъти. Тя е задържана в столичното Първо РУП. МВР очаква гражданите, които вече са били подлъгани от измамницата, да сигнализират на тел. 112.

Facebook logo
Бъдете с нас и във