Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Имена

Надзорният съвет на Райфайзенбанк (България) избра Добромир Добрев за член на управителния съвет на кредитната институция. Добрев работи в Групата Райфайзен от 2003-а, като през 2005-а е назначен за началник на отдел Корпоративно банкиране. От 2006-а насам той оглавява Райфайзен Лизинг България. Като член на УС на банката Добрев ще отговаря за корпоративното банкиране.


nbsp;


Председателят на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Росен Николов участва в заседание на изпълнителния съвет по темата Трансгранично разрешаване на кризина Международната асоциация на институциите за гарантиране на депозити. То се проведе на 5 и 6 февруари в Отава.


nbsp;


Евродепутатът Ивайло Калфин заяви в сряда в Страсбург, че Европейският парламент желае да бъде затворена пропастта между средствата предвидени в бюджета на общността, и фактурите, които страните членки предявяват за плащане в Брюксел. Не може да се обвиняват държавите от ЕС за прекомерни дефицити, ако Европейската комисия не си плаща сметките. Това е неприемливо за нас, заяви Калфин.


nbsp;


Световната банка назначи г-жа Мамта Мурти на поста директор за Централна Европа и балтийските държави в регион Европа и Централна Азия. На поста си тя ще работи с 11 държави, сред които е и България.


nbsp;


Финансовият министър Симеон Дянков заплаши, че ще оценява в пари предизборните обещания. Той щял да копира модела от Германия и САЩ, където имало офиси, които калкулират колко биха стрували обещанията на политическите лидери, ако се реализират. Дянков е против предизборното харчене на пари и изтъкна, че това е най-лесният и популистки начин за печелене на гласоподаватели, който обаче ще доведе държавата до банкрут.


nbsp;


Европейските банки са погасили 140.6 млрд. евро от получените 489.2 млрд. евро за първата от двете тригодишни рефинансиращи операции, извършени през декември 2011-а и март 2012 година. Това заяви президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги по време на заседание на управителния съвет на 7 февруари.


nbsp;


На 11 февруари Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк, ще представи прогноза за развитието на банковия сектор на страната. Сред основните обсъждани теми ще са: Има ли положителни сигнали за банковия сектор въпреки влошената макроикономическа среда?, Какви са тенденциите в цената на кредита? и Важността на външното финансиране за банковия сектор.


nbsp;


Излезе от печат книгата Данъчното оптимизиране, чийто автор е Симеон Симов. В нея авторът разглежда подробно възможностите, които законите предоставят на бизнеса и гражданите, да намалят разходите си за плащания към хазната.


nbsp;


Мирослав Тончев, директор на направление Работодателски организации в Българската стопанска камара, се сдоби с наследник. Честитим на гордия баща на първороден син с ханското име Тервел, на когото пък желаем успешно царуване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във