Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Трезор

В края на ноември фискалният резерв на правителството е бил 4.9 млрд. лв. показва статистиката на БНБ. За един месец той се е увеличил със 130 млн. лева. При сегашната ситуация изпълнителната власт може свободно да разполага с около 1.9 млрд. лева от резерва.


nbsp;


Бодуен Прот е новият председател на борда на директорите на френската БНП-Париба от 1 декември 2011-а. Той наследява този пост от Мишел Пеберо, който остава почетен президент на банката. Главен изпълнителен директор ще е Жан-Лоран Бонафе, а главен оперативен директор Жорж Шодрон де Корсел.


nbsp;


През октомври Годишният процент на разходите (ГПР) по потребителските кредити леко се е повишил в сравнение с предния месец. При левовите заеми той е нараснал от 13.10% до 13.27%, а при тези в евро - от 10.52% на 10.72 процента. Независимо от това ГПР по левовите кредити през октомври 2011-а е с близо 0.5% по нисък от този преди дванадесет месеца. За заемите в евро в рамките на една година ГПР се е понижил с 1.5 процента.


nbsp;


Нетната консолидирана печалба на Първа инвестиционна банка АД за първите девет месеца на 2011 г. достига 29.4 млн. лв., което представлява увеличение от 37.89% спрямо същия период на миналата година. Увеличението на печалбата за деветмесечието (на годишна база)се дължи основно на увеличението на нетния доход от такси и комисиони с 11.67 млн. лв. и на нетния лихвен доход с 25.96 млн. лева.


nbsp;


Без да е необходимо да се кандидатства за кредит, срещу минимална блокирана сума може да се заяви издаване на банкови карти със собствени средства в Алианц Банк. Те са предпочитани от клиенти, които искат да се възползват от предимствата на кредитните карти, но разполагат с достатъчно собствени средства и нямат нужда от кредит. Банката намали почти три пъти минималния неснижаем остатък за тези карти. За МasterCard Standard и VISA Classic блокираната сума вече е само 100 лв. вместо досегашните 400 лева. За MasterCard Business и VISA Business сумата е намалена на 300 лева (досега бе 800), а за златните карти - на 600 лева.


nbsp;


Пет години след като ЗОД Всеотдайност взе лиценз (под №13) за работа като здравноосигурителна компания, дружеството получи разрешение за доброволно прекратяване на дейността и лицензът му бе отнет. През ноември 2006 г. Комисията за финансов надзор издаде лиценз на компанията, която бе учредена от Волф АД с 65% от капитала, Ивайло Семов с 30% от капитала, ГБС-София АД с 3% и Металснаб Холдинг АД с 2% от капитала.


nbsp;


УниКредит Булбанк стартира отпускане на потребителски кредити по телефона. По този начин се улеснява процедурата и се съкращава времето за кандидатстване и усвояване на заемите. Само с един телефонен разговор настоящите и бъдещите клиенти на банката могат да получат одобрение за левов кредит с фиксирана лихва за целия период, като максималният размер е до 50 хил. лева. Кандидатите за кредит получават отговор до 24 часа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във