Банкеръ Weekly

Финансов дневник

1 млрд. лв. пратили до юни гастарбайтерите ни

Само за пет месеца - от началото на годината до края на май, българите, които живеят и работят в чужбина, са изпратили на близките си тук над 1 млрд. лева. Това показва платежният баланс, публикуван всеки месец  от Българската народна банка.

Само за май постъпленията са близо 117 млн. евро, което е най-високото ниво от началото на 2018 година. Това прави средно по 3.8 млн. евро на ден. Петият месец традиционно е най-силен и през последните няколко години. През май 2017 г. гастарбайтерите са изпратили 115.3 млн. евро. 

Сънародниците ни зад граница отново се подреждат до топ инвеститорите в страната. По данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции в България по предварителни данни нарастват с 5.6 млн. евро за май 2018 г., при увеличение с 62.2 млн. евро през  май 2017 година. За януари - май 2018 г. преките чуждестранни инвестиции в страната са в размер на 120.5 млн. евро (при 291.4 млн. евро за януари - май 2017 г.).

Най-много пари сипват нашенците от САЩ, Испания, Италия, Великобритания и Гърция, където живеят най-много българи.

Парите, които идват от българите, работещи в чужбина, всъщност са доста повече от отчитаното от БНБ, тъй като  официалната статистика не включва в сумата донесените пари в брой, както и пратените чрез различни системи за международни трансфери. Освен това БНБ отчита само преводите на сума над 2500 евро.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във