Банкеръ Weekly

<Без рубрика>

ДПС иска комисия за българското гражданство

ДПС поиска да се създаде анкетна комисия в парламента, която да изясни факти и обстоятелства, изнесени в чуждестранни и български медии, за корупционни схеми при даването на българско гражданство. Това обяви в четвъртък (28 юни) на брифинг в Народното събрание заместник-председателят на парламентарната група на движението Йордан Цонев.

Инициативата на партията е във връзка с публикации - като например във френското списание "Нувел обсерватьор", в което се посочва, че най-малко един министър и вицепремиер от националистите са замесени в корупционната схема.

"Вчера стана ясно, че 114 лица, издирвани от Интерпол, са получили българско гражданство и съответно са станали граждани и на ЕС. Темата е от изключителна важност за националната сигурност на страната и за членството ни в шенгенското пространство", посочи Цонев. По думите му скандалът минира присъединяването ни към Шенген и трябвало да стане ясно кои български институции и политици са участвали в тази история.

"Темата има много важно значение за сигурността. Ето защо ние мислим, че е дълг на българския парламент да проведе такова обследване", продължи депутатът. Той припомни, че и вицепрезидентът Илияна Йотова е казала, че спира да подписва укази за българско гражданство до изясняване на всички обстоятелства по тези данни.

Парламентарната група на ДПС работела по темата от два месеца. За схемата се говорело доста отдавна, включително и от Държавна агенция "Разузнаване". Български медии преди време пък направиха разследвания,  които замесват партия ВМРО в схемата. Тя от години управлявала Държавната агенция за българите в чужбина, която била свързана с процеса на даване на гражданство.

За създаването на анкетна комисия са нужни 48 депутатски подписа. Но тъй като ДПС няма толкова, то ще се обърне за подкрепа първо към опозицията в лицето на БСП, а ако не я получи, ще търси съдействие и от управляващите от ГЕРБ.

Председателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" и лидер на "Атака" Волен Сидеров също взе отношение по темата. "Чувствителни сме на темата корупция. Всеки ще си понесе отговорността", заяви той в кулоарите на парламента. Патриотите не били против създаването на анкетна комисия, но от ДПС трябвало да дадат повече данни. "Не може така без конкретни факти да се вземат решения. Нека да ни предоставят повече информация относно твърденията си", каза Сидеров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във