Параграф22 Daily

§22 Новини

Заради нередовното призоваване на обвиняеми, делото за източване на КТБ беше отложено

На 13 януари 2017 г. се проведе първото разпоредително заседание по делото „КТБ“. На делото не бе даден ход, тъй като единственият защитник на един от подсъдимите е починал, и той поиска от съда сам да организира защитата си, която в този процес е задължителна.

Наред с това, съдът докладва, че подсъдимият Цветан Василев е нередовно призован. На 20.11.2017 г. Министерство на правосъдието е уведомило СНС, че молбата за правна помощ за връчването на съдебни книжа на обвиняемия Цветан Василев е изпратена. До момента по делото не е постъпил сигнал за получаването и изпълнението на молбата за правна помощ от Република Сърбия.

Прокуратурата направи опит да бъде съкратена процедурата по надлежното уведомяване на обвиняемия Цветан Василев за разпоредителното заседание.

Обвинението поиска от СНС съдебните книжа за обвиняемия Василев да бъдат връчени на защитниците му. Във връзка с направеното искане СП бе осигурила необходимите преписи на обвинителния акт. Защитниците не се съгласиха да приемат книжата, предназначени за Цветан Василев, въпреки законово уредената възможност за това. В случай, че го бяха направили, процедурата по връчване и призоваване на обвиняемия щеше да бъде изпълнена. Това би осигурило възможност за осигуряване хода на разпоредителното заседание, на което всички страни да изложат своите доводи за начина на водене на досъдебното производство и съображения за допуснати процесуални нарушения.

Наблюдаващите делото прокурори ще продължат да полагат максимални усилия в рамките на законовите си правомощия, за да осигурят провеждането на бърз, справедлив и публичен процес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във